onsdag 5 oktober 2016

Vinst i premiären

Hej allihop, uppdatering nummer 2 från mig i Frankrike. Har nu varit här i lite mer än en månad och allt har gått superbra!

29 Augusti flög jag till Frankrike, och under första veckan är det alltid mycket byråkrati och pappersarbete och olika läkarkontroller som måste göras. Så som sagt, åkte direkt från flygplatsen i Bordeaux till läkarkontroll på en stor sportsklinik i Bordeaux för att dubbelkolla min hälsena. Den blev godkänd 😊 och så for vi vidare till staden Mont-De-Marsan som nu är mitt hem de näst kommande 9 månaderna. Vi spelare bor i ett nytt lägenhetskomplex på ca 10 lägenheter, så det är mycket praktiskt, eftersom någon alltid har något man behöver. Vi bor ca 7 min från hallen med bil. 

Sen blev det dags för mej att göra hjärtkontroll, har blivit utvärderad av både klubbläkare & sjukgymnast, och efter att jag blivit "godkänd" av dom var det äntligen dags att träna nästa dag. Den första veckan var det mycket intervaller på fotbollsplanen och mycket basket/ konditions relaterade övningar på planen. Övriga spelare som fått 1 veckas extra ledigt som spelat OS anslöt följande vecka. Första veckan flög förbi extremt snabbt, man är alltid extra trött under försäsongen. Men härligt väder har vi här i södra Frankrike så,  det finns inte mycket att klaga över. 
Under andra helgen så hade klubben anordnat en laghelg på en stor camping vid havet, där bodde vi i stugor och hade lite olika "uppdrag" att utföra för att lära känna varanda bättre, komma fram till våra gemensamma mål och regler osv. En av dagarna kom det en "motivational speaker" som berättade om sin personliga kamp med bröstcancer. När hon överlevde detta så ville hon göra något som ingen annan gjort, och det var att "paddel board" över atlanten från Cape Verde i Kanada till Capbreton i Frankrike, och hon berättade då om hur viktigt det är med kommunikation, planering, regler osv. Otroligt givande!!! De hade även bokat in en eftermiddag åt oss med "Stand up paddel board", som var extra roligt för hela laget! I de flesta franska lagen är det ganska typiskt att man har en så kallad "lagkassa" och där måste man lägga pengar när man tex, inte har på sig rätt kläder, inte har med sig sin reversible shirt till träning (1€), om man trillar på planen utan någon omkring sig (2€), om coachen råkar spotta ut sin tic-tac när han pratar, (vår coach haha), om man får en teknisk osv (10€), och i slutet på denna säsongen har vi bestämt att vi ska donera denna lagkassan till kvinnan som gav sitt motiverande  tal till oss och den organisationen hon representerade 
De näst kommande veckorna blev det 3 tränings matcher och vinster i alla 3! Hela månaden har vi gått och väntat på premiären som var den 1 Oktober. Damligan i Frankrike kickar alltid av första matchen av säsongen med en helg i Paris. Vi bodde på ett stort tjusigt Marriott hotel, ett stenkast från Eiffeltornet, och här bodde alla 12 lagen under helgen!!  Jättekul. Det är en massa media bevakning/intervjuer etc, och en stor foto shoot för varje lag, och givetvis alla matcherna på lördag & söndag. Jättekul  att få träffa flera f.d lagkamrater och spana in de nya motståndarna inför denna säsongen. Franska Basketboll Förbundet och Damligan (LFB) står då för kostnader, och det är mycket unikt koncept som jag tycker är superbra !
Det blev vinst i premiären för mig och mitt lag. Vi blev lottade mot ett lag som nog inte kommer ligga i toppen denna säsongen, vi kunde bekvämt leda hela matchen mer eller mindre och vann tillslut med 8. I mitt lag spelar en av Frankrikes & Europas största profiler, Celine Dumerc, en riktigt vass PG, och det är otroligt roligt och lärorikt att få spela med en sådan fantastiskt duktig och erfaren spelare. Vi har en spanjorska som har riktgt vassa attacker, en mycket bra kanadensare på position 4 och en riktigt stor och tung amerikan på position 5. Truppen består alltså av 8 professionella spelare och 2 spelare som går på basketgymnasiet. Nu har vi 3 liga matcher innan 1 match i franska cupen och sista veckan i oktober börjar Eurocup, där vi då har blivit lottade i en grupp med ett lag från Venice i Italien, Nice som spelar i franska ligan tillsammans med oss och så är det ett kval mellan ett polskt lag och ett schweiziskt lag.


På lördag är det match mot mitt gamla lag Tarbes (TGB) och det ska bli riktigt kul att slå dem! 

Until next time ! Keep ballin ;) 

Kalis
Inga kommentarer: